Subsidierover slaat toe in de G-buurt

Toen de gemeente Amsterdam in 2018 besloot de bewoners van Bijlmer oost tweemaal 250.000,00 , te geven, voor de G- en K-buurt, hielden een aantal burgers hun hart vast, want de geschiedenis van de Bijlmer cq Zuidoost kennende, kon je bedenken dat deze pot geld subsidierovers zou trekken. En dat gebeurde ook. Voor haar overlijden in maart jl. sluisde de voorzitster van de stichting Democratisering G-buurt Amsterdam, de beheerder van de pot geld, 96.000,00 weg, dat onder meer gebruikt werd, zo is het vermoeden, om haar begrafenis inclusief witte limo, te betalen. En hoe wrang: een dergelijke limo werd enige tijd terug ook gebruikt bij de Bijlmer rouwtocht van een op de Antillen neergeschoten crimineel.

Het geld was door de gemeente bedoeld om bewoners zelf te laten beslissen over besteding van subsidiegeld voor alle zaken, die zij in hun gebied van belang achten, zoals leefbaarheid, welzijn, inrichting maaiveld, sport, onderwijs etc. De macht aan het volk, voor een beetje dan, dat was de opzet.

Als aanjager voor deze democratisering van beleid en poenverdeling werd een kerngroep G-buurt geformeerd, voor zover bekend tevens het bestuur van de stichting. Ter vergadering met buurtbewoners kwamen navolgende bewoners in die club terecht: André Koster, F. Vreugd, Ashna Ramkisoensing, P. Anijs en D. Hoost. Ze vonden een kantoor in Lola Buitenpost, een voormalig kinderdagverbijf bij Geldershoofd, op de grond van het gesloopte Egeldonk. Ze kregen bovendien de medewerking van een drietal Zuidoost-ambtenaren: Enid Pieters, Eddy Adusai (de baas) en Maaike Romans, die namens de gemeente de G-buurt bedienen.

Najaar 2019 werd er gestart en dat bleef het dan zo’n beetje. Check de FB-pagina van de club en je komt eigenlijk alleen gedeelde berichten tegen. Niets te melden kortom: geen eigen bijeenkomsten, geen plannen, geen voortgang.

We kennen de naam van de stelende voorzitster niet. Internet heeft er geen info over. Het wordt je ook niet verteld door de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er wordt maar een bestuurder vermeld, terwijl minstens een tweetal vereist is: A.G. Koster, zowel penningmeester als secretaris. Dit wetende vraag je je natuurlijk af hoe de voorzitster zonder instemming van deze penningmeester-secretaris geld kon wegsluizen. Zeker bij niet-commerciële organisaties is het meer dan gebruikelijk dat alleen twee bestuurslieden per keer bedragen boven de 500 of 1.000 euro kunnen overmaken of opnemen. De banken checken dat ook. Er wordt geen hoger bedrag overgemaakt zonder twee ‘handtekeningen’. Vreemd is ook, dat Het Parool (zie link verderop) meldt dat de penningmeester geen man is, dat is Koster, maar een vrouw, die trouwens pas een week na de opname van het geld (dan wel begrafenis?) alarm sloeg. Ze had een excuus: ze verbleef in de USA.

Meneer De Jager, verantwoordelijk bestuurder in Zuidoost, heeft een probleem en André Ger Koster natuurlijk ook. Ooit bezwoer hij in een gesprek, dat alles perfect geregeld was. Bij zijn club kon met geld niet gesjoemeld worden. 

Lees ook Het Parool van 3 april.

UPDATE 6 april

Inmiddels kennen we naam van de frauderende voorzitter, Sandy O., en weten we met zekerheid dat zij voor haar dood al geruime tijd zeer ernstig ziek was. Het heeft er alle schijn van dat zij niet alleen schuldig was, maar al dan niet gedwongen samen werkte met andere personen. Haar ziekte kan haar geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar hebben gemaakt. Het bedrag van 96.000 euro is ook in delen opgenomen, wat op die samenspanning kan wijzen. Voor de goede orde melden we dat de kerngroepleden F. Vreugd en A. Ramkisoensing al verleden jaar uit de groep zijn gestapt. 

9 Reacties op “Subsidierover slaat toe in de G-buurt

 1. Bloggen … vrijheid van meningsuiting … staan.
  Mensen die reeds -de een in elk geval reeds een jaar!!!!!! – uit de kerngroep gestapt zijn ….. waarom worden hun namen hier in genoemd?

  • Hun namen zijn genoemd omdat ze nog altijd op de website van de Kerngroep vermeld worden en wij er geen weet van hebben/hadden dat ze opgestapt zijn. Inmiddels gecorrigeerd, check bericht en de update.

   • Ik vind het plaatsen van het artikel met naam en toenaam zonder een verificatie of contact op te nemen met de personen genoemd in dit artikel ordinair en op sensatie belust. Het excuus dat de namen nog steeds staan op de website.. is een slap excuus. Wij weten allemaal dat wat op het net terecht komt nog honderden jaren blijft staan

   • We hebben gecorrigeerd en nog altijd staan de namen op de site van de kerngroep en die kan iedereen vinden. Waarom hebben jullie die niet eerder laten verwijderen en waarom meldt de site niet waarom jullie zijn opgestapt.

 2. Als je goed journalistiek werk wilt doen dan hoort onderzoek er ook bij.. en niet alleen op het net. En dat de Namen op de website staat heeft te maken dat wij de schrijvers van het plan zijn. Je hebt de kerngroep ( schrijvers van het plan) en je hebt de stichting democratisering ( zij beheren de financiën )
  Daarover gaat het stichtingsbestuur. Als je het onderzoek had gedaan zouden wij deze discussie nu niet voeren. Dit is bewust de goede naam van eerbare burgers Door de slijk halen

  • Helemaal mee eens Frank … Louise …. de manier van praten geeft al een aanwijzing van het karakter waarmee men schrijft: subsidierover ….. ook al klopt het wegsluizen van geld van ons allemaal helemaal niet ……. bijlmerblog wijze van werken vraagt mijn inziens feitelijk en objectief ….. totdat!!!!!!!!

 3. Uit de stukken blijkt dat kerngroep en stichting samen vallen: André Koster is lid van de kerngroep en volgens de KvK enig bestuurslid van de stichting. Hij is zowel secretaris als penningmeester. En hierdoor voeren wij dus deze discussie. En op de twee bijna identieke websites van beide clubs is tot heden geen enkele andere informatie gegeven dan wij in eerste instantie hebben weer gegeven. De kerngroep wordt op die sites ook omschreven als het uitvoeringscomité, zeg maar de directie. De stichting had een onafhankelijk financieel instrument moeten zijn, bijvoorbeeld een accountantskantoor. En ergens staat ook dat de stichting alleen geld mag uitgeven als de kerngroep daarmee accoord is.

 4. Ik begrijp dat de zaken op de website een verwarrend en een verkeerd beeld weergeven.
  Maar informatie haal je niet uit een bron.
  Ik ga ervan uit dat er ook contact gegevens vermeld zijn dus als je zorgvuldig had willen zijn had je daarvan gebruik kunnen maken en uit eerste hand betere informatie vergaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s