In onze Bims zwaait een wonderstokje

Een altijd grinnekend vrouwtje heeft de Bijlmer bij de hand genomen. Althans zo lijkt het. Ze is overal, praat overal, lacht overal en we hebben geen idee wat ze eigenlijk doet. Tanja Jadna noemen we haar, gedelegeerde primus inter parus van het Amsterdamse college van B & W, vaak in gezelschap van Fatima Elatik als ze aan het werk is.

Gisteren schuifelde ze met een groep mannen en vrouwen naar binnen bij OSCAM, waar om 13 uur de Patta Summerschool zou starten, te beginnen met een toespraak. Eerste zin van de spreker: “We starten de school in dit stadsdeel omdat hier zoveel talent is…”. Maar dat is natuurlijk een flauwekul uitspraak. Talent is overal, voor wat dan ook. Zuidoost heeft daarop geen monopolie, al dacht Elvira Sweet ooit van wel. Talent heeft ook alleen nut als het uitgedaagd wordt, er geld is en kennis van overal elkaar ontmoet, zoals tijdens de renaissance in Florence, de gouden eeuw in Amsterdam of de laatste jaren in silicon valley. In de Bijlmer ofwel de Bims van Tanja zijn we zeker nog niet zover.

Het is daar op de Poort bij OSCAM in ieder geval een bonte bundeling van krachten, want OSCAM is een soort kunsthal, dat samenwerkt met Patta, een modemerk dat er een groot rek met kleren heeft staan en met RED’s kitchen, de (afhaal)keuken in dit tijdelijk beschikbare gebouw. Samen met o.a. Black Archives bieden ze dus een summerschool aan op het gebied van kunst, eten, talentontwikkeling en ondernemerschap voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Drie middagen per week, drie weken lang. De belangstelling schijnt gigantisch te zijn, maar deze middag zien we slechts zo’n 20 kinderen/tieners max. In een interview met TEDx Amsterdam Salon spreekt Tanja Jadna zelfs over 11.000 kids die deze zomer in Zuidoost een of andere summerschool zullen volgen. Daar rekent ze echter ook de gewone, reguliere vakantie- activiteiten onder. Ook dan komt ze nooit aan 11.000.

Haar missie is in ieder geval glashelder: alle kinderen redden met haar wonderstokje en een glanzende toekomst geven. En daarbij rekent ze op eenieder in de gemeenschap, want uiteindelijk moet de community het doen. Dat u er nog niet eerder van wist, heeft een simpele reden. U zoekt uw informatie wellicht nergens en zeker niet bij het stadsdeel. En het stadsdeel hecht nauwelijks enig belang aan een goede informatievoorziening. Dus als u wat wilt weten: wordt lid van Facebook en zoek dan naar Patta Summerschool. En ga dus naar TEDx, het gesprek met Tanja in het Engels. Veel plezier. Het kan helaas ook zo zijn, dat wij u evenzo niet bereikt hebben, omdat het u bijv. geen bal interesseert of omdat u zogezeid laag geletterd bent. We kunnen dan slechts hopen dat mevr. Halsema een oplossing vindt. Vraag iemand die het Parool leest als u zo iemand kent.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s