Wij en Mandela waren er niet voor de Khoisan.

Khoisan symbool

Kleurlingen waren de eerste bewoners van Zuid-Afrika en verderop naar het noorden. Die bush-volkeren, zoals zij zichzelf ook niet noemden, werden natuurlijk overal verdreven waar ze in de weg liepen, eerst door de godvrezende Hollanders en daarna kwamen de Engelsen en waren er krachtige, zwarte stammen als van de Xhosa en Zulu. De argumenten om ze weg te trappen waren simpel: ze waren primitief, achterlijk, smerig en geloofden niet in bezit of fatsoenlijke kleding.

Inmiddels zijn die ‘achterlijke honden’ opgewaardeerd tot de Khoisan, een verzamelnaam voor al die primitieve stammen. De Khoi waren daarbij de eerste ‘Zuid-Afrikanen’, die onze pionierende matrozen uit Holland welkom zwaaiden. Er kwamen ook kindjes van.

Daarna begon dus de ellende, zoals ook de Aboriginals, de Indianen, de Maori’s etc zouden ervaren: ze werden gerangschikt als nutteloze volkeren, niet geschikt als slaaf of bediende.

En nu, sinds een paar jaar verwelkomen wij de ommekeer. Die werd ingezet door de (Zuid)Afrikaanse behoefte aan een eigen (volks)kultuur cq identiteit bij de zwarte stammen, die zichzelf vrijgemaakt hadden van de witte overheerser en op de grote zetel waren gaan zitten. En ze vonden die filosofische identiteit bij ubuntu, het bush gedachtengoed waarin een mens slechts mens kan zijn door een ander mens, bezit niet bestaat, iedereen gelijk is en alles met elkaar verbonden. Een eigen, Afrikaanse vorm van socialisme dus, en ook het idee van onze bondscoach voetbal: ‘heel de mens’, maar dan eindeloos vermenigvuldigd met alle kinderen van Moeder Aarde, samen een in tijd, – heden, toekomst en verleden -, samen heel met alle materie. Alles is vloeiend en met elkaar aaneen gesmeed.

Helaas geldt het ubuntu-principe van ‘allen gelijk’ niet voor de Khoisan zelf. Het almachtige ANC beschouwt hen als kleurlingen, die simpelweg na blank en zwart komen en daarom op alle gebieden de pineut zijn, ondanks de ubuntu-predikers Mandela en bisschop Tutu. En dat wij in de Bijlmer een ubuntu-beeld hebben, helpt de Khoi en San dus ook niet. Ubuntu is overigens wel een goed verdienmodel voor al die coaches en therapeuten die in het principe van ‘heel de mens’ geloven als redder van onze westerse samenleving. Na Boeddha en de gestalt-therapie is er nu opnieuw zonneschijn. Zo werd de gestalt systeem-therapeut Annette Mul: Annette Nobuntu Mul, oprichter van Ubuntu Society en voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland.

Onthulling Mandela monument door o.a. burgemeester Halsema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s