Zuidoost viert zijn stedenband met Amsterdam Centrum

Natuurlijk is het leuk om als stad een stedenband aan te knopen. En dat kan je uiteraard als stadsdeel ook doen, bijvoorbeeld als stadsdeel Zuidoost met een andere CIAM-stad, zoals Le Mirail bij Toulouse of Vallingby bij Stockholm, of als migrantenstad met een voorstad van Parijs.

Maar het kan ook anders: een stadsdeel-band tussen Zuidoost en Amsterdam Centrum. Dat ging zo. Je constateert bijvoorbeeld op zeker moment, dat de rijke patriciërsfamilie Van Loon in Amsterdam tot midden jaren ‘60 over een kleine herenboerderij op Bijlmergrond beschikte, grond die toen nog behoorde tot de gemeente Weesperkarspel. Het was een boerderij die gesloopt zou worden, maar eerst dienst mocht doen als kantoor voor Amsterdamse ambtenaren, die de Bijlmer moesten bouwen. Uiteindelijk werd de boerderij, Langerlust geheten, een horeca-gelegenheid om mensen met een handicap een baan te geven, maar dat werd uiteindelijk geen succes. De boerderij is voorlopig op slot gegooid en groeit nu langzaam maar zeker dicht. Maar dat is allemaal van geen belang. Daar bouw je geen band mee op. De naam Van Loon daar ging het om, want die familie verdiende ooit aan de slavenhandel en haar grachtenpand was inmiddels een museum geworden, die de foute geschiedenis niet schuwde. En dus kwam er een gezamenlijke expositie, georganiseerd door de Bijlmer erfgoed bewaker Imagine IC en Museum Van Loon, die beiden wat over de Bijlmer en de familie gingen vertellen. Goh, zult u misschien zeggen: dat is interessant. Jazeker, vooral toen Orville Breeveld, een Bijlmer jongen, tijdens het jaarlijkse zomer festival ‘klassieke muziek in de grachtentuin’, samen met collega’s in de zonnige, groene ruimte van het museum mocht spelen. Onze immer enthousiaste stadsdeel-voorzitster kon zich toen niet meer inhouden.

Zij schreef op FB: “Terwijl Alexander Kraft van Ermel ons via zijn pianospel meenam naar het Curaçao van zijn grootvader Wim Statius Muller (gevierd componist), danste in mijn hoofd een gedachte.

Een gedachte van verbinding door muziek en schoonheid.

De schoonheid van samenzijn tussen het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en Stadsdeel Amsterdam Centrum.

Orville Abdul Raheem Breeveld brengt klassieke muzikale verhalen van Amsterdam Zuidoost naar die prachtige tuin.

De concertserie is een vertolking van de eeuwenoude en hedendaagse verbinding tussen de stadsdelen, door musici en artiesten als Dywel Braaf, Natali Bogosian, Imara Thomas, Yannick Hiwat, Hans van Beelen, Alexander Kraft van Ermel, Imara Thomas, Justin Samgar en Avi Kishna

Ik ben geraakt en ga nog een paar keer.”

We hebben geen idee waar al die muzikanten, Orville en Dywel uitgezonderd, vandaan komen en of ze een stadsdeel vertegenwoordigen, zoals Orville doet, maar het is goed om te weten wanneer de verbinding tot stand is gebracht. Dus nu weet u het: ons stadsdeel stamt niet uit 1962 (start inlijving Weesperkarspel door Amsterdam) maar uit de Gouden Eeuw, toen Van Loon zijn grachtentuin verdiende. Zo komt alles weer samen.

Langerlust beschikte over een grote tuin en overdekte ruimten waar op zeker moment druk gemusiceerd werd.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s