DE VOORGESCHIEDENIS De hangmannen van Ganzenhoef, Kraaiennest of de Poort jaag je niet weg met een eigen sociëteit buiten de grenzen van het winkelcentrum. Hangen doe je immers op een plek waar je veel om je heen kan kijken, waar je met bekenden kan ouwehoeren, waar het lekker druk is en je in het zonnetje zit. En als je een auto hebt, wil je dichtbij kunnen parkeren, zeker als je ook snorder bent of bepaalde zaken wilt leveren. Op Ganzenhoef hangen de mannen op diverse plekken, gesorteerd naar land van herkomst en kennissenkring. De oudste en bekendste groep, die van de mannelijke senioren onder de Surinamers, hangt recht tegenover de ingang van Albert Heijn, waar aan weerszijden van een oprit vanaf het parkeergebied twee muurtjes staan, waarop je kan zitten. Sinds enige tijd is er ook een bankje bijgekomen. Verdwenen is helaas café ‘t Pleintje met terras, waar je met guur weer kon schuilen en een biljartje kon leggen. De vaste groep is zo’n 10-15 man sterk.
Zij zijn samen met andere hangmannen (wie dan ook!?) de hoofdpersonen in het Buurtplan G-buurt, dat door een drietal ‘landgenoten’ en een ‘boeroe’ uit de buurt werd opgesteld. In diverse hoofdstukken wordt ervoor gepleit dat zij, de hangmannen, een eigen ruimte buiten het winkelcentrum krijgen, want dat is beter voor hen en voor de buurt. Bovendien wordt vastgesteld dat zij in de buurt mooie vrijwilligers-taken kunnen vervullen, bijvoorbeeld als rolmodel voor kinderen zonder papa in huis.
Het Buurtplan is een proeve van bekwaamheid van P. Anijs, F. Vreugd, A. Ramkisoensing en A. Koster. Zij zijn in 2018 door buurtbewoners in vergadering bijeen aangesteld om als Kerngroep niet alleen een plan te schrijven, maar er samen met ambtenaren ook op toe te zien dat het wordt uitgevoerd. Zij zijn, zeg maar in het klein, de wethouders van de G-buurt, en worden gecontroleerd door een bewonersplatform van 23 bewoners, zeg de gemeenteraad. Ze worden geassisteerd door ambtenaren van de echte gemeente en mogen dus in een paar jaar tijd 250.000,– euro aan gemeentegeld besteden om van alles te organiseren en in goede banen te leiden. Het bewonersplatform heeft in maart 2020 sinds vele maanden niets meer van zijn bestuurders, de kerngroep, vernomen, tot Het Parool publiceerde dat er ruim 96.000 euro uit de kas was verdwenen.
De basis is dus dat Buurtplan dat eigenlijk geen plan is, maar een rommelige vergaarbak van allerlei ideeën op het gebied van onderwijs, arbeid, werk, handhaving, veiligheid en armoede. Een opsomming van zelf bedachte en overgetikte oplossingen uit bestaande geschriften. Daaronder zitten niet alleen vele projecten, die alle kanten uitgaan (zoals een project dat aandacht wil voor het kind in de buik), maar eveneens projecten, die jaren van noeste arbeid vereisen plus geld en medewerking van diverse instanties, de gemeente en het rijk. Het is bij elkaar veels te veel, er is geen plan van aanpak, er worden geen prioriteiten genoemd, er wordt geen tijdpad aangegeven en er is geen begroting. Kortom: het is een plan van goedwillende amateurs, die een manhaftige poging doen een gemeentebestuur en zijn ambtenarencorps te imiteren, maar helaas onbekwaam zijn. Er was geen meekijkende ambtenaar die riep: ho, ho, kijk nou eens wat echt nodig en realiseerbaar is. En zo rolde er een plan uit, dat alleen door ‘gekkies’ kan worden goedgekeurd. Maar het stadsdeel deed het graag en stelde 250.000,– euro ter beschikking. Iedereen juichte, van bestuurder De Jager tot een alleenstaande moeder in Gravestein, bij elkaar toch wel een paar honderd mensen.
Het is ook geen wonder dat de bewoners van de G-buurt ondertussen nooit iets over het Buurtplan hoorden, want wat moest er dan uit die brei gecommuniceerd worden: het idee om hangmannen een eigen ruimte dan wel gebouw te geven en ze in te zetten als welzijnswerkers? En toen klaarde de lucht. Er kwam immers een officiële opening aan van hun eigen ruimte in Lola Buitenpost, Egeldonk 50. Daar hoorde natuurlijk een feest bij en even vanzelfsprekend een bbq. Bingo. Dat werd: 14 september in de hof van Gravestein en Geldershoofd ofwel het oude Gliphoeve: de Men Cook Out, een al jaren in Suriname bestaande traditie om voor een goed doel via een bbq geld in te zamelen. Bij ons in de Bijlmer werd het echter een luxe, gratis bbq. Alle kosten voor de Kerngroep. De eer en de salariëring voor de Kerngroep-leden Anijs en Hoost (een nieuwkomer na vertrek van Vreugd en Ramkisoensing), die goed samen werkten met Sandy O, vrijwilliger in de buurt en tevens voorzitster van de Stichting Democratisering, opgericht om goed op de gelden van de Kerngroep te passen. Ze hadden ook al een vervolgidee in hun hoofd, zoals beschreven in het Buurtplan: de bbq als hoofdmoot van een jaarlijks buurtfestival. Het festival lijkt achteraf het gedroomde verdienmodel van de drie organisatoren, maar helaas Sandy ging dood. En op Egeldonk 50 gaat geen deur of raam meer open.
Dit is hetzelfde verhaal, met wat extra details. Dat van die hangmannen is wel grappig. Is die boeroe echt een boeroe of gewoon een witmang? En wat maakt dat eigenlijk uit? Kan je een link naar het Parool maken? Ik ben nu wel benieuwd wie hoeveel geld heeft gepikt.
Dit verhaal gaat over het Buurtplan en wat voor beroerd werkstuk dat is. En dat maakt de toekenning van 250.000 op voorhand een daad van geldverspilling. Antwoord op de vraag: het is gewoon een witman, maar in Surinaams gezelschap verschuiven de rollen. Het Parool kan je zelf vinden, toch.
Ik lees het Parool alleen als het niet anders kan.
https://www.parool.nl/amsterdam/voorzitter-bewonersplatform-zuidoost-verduisterde-geld-voor-eigen-uitvaart~bb05aca1/
https://www.parool.nl/amsterdam/voorzitter-die-geld-bewonersplatform-verduisterde-had-goede-reputatie~bae3b3de/
Rollen verschuiven als je dat wilt en toelaat. De emancipatie van Boeroe’s staat in de kinderschoenen, maar die zitten hier niet op te wachten, dunkt mij.
Pingback: Ook die drie ton is zo weer op | MetroindeBijlmer·